ICES Gh. Zane

Iasi, T.Codrescu Street, No 2

0040748599819

Irina Frasin

email

irinaada@gmail.com

Dog with laptop min

Obligații morale; Drepturi pentru animale

Workshop, Iași, 19 iunie 2020, ora 16 

În interacțiunea noastră cu celelalte animale suntem determinați de limitele noastre antropocentrice de înțelegere a umanității și a responsabității noastre față de animale, de cadrele conceptuale care definesc socio-economia relației noastre cu tot ceea ce este viu, și de dorința noastră de construi o lume mai bună în singura natură de care dispunem. Realizăm că dezvoltarea noastră continuă în ritm din ce în ce mai alert nu mai poate continua în același mod. Înțelegem că încercarea de a exploata celelalte animale și mediul natural din ce în ce mai eficient și cu un cost din ce în ce mai redus nu este sustenabilă. Însă, mai mult decât atât, începem să descoperim valoarea intrinsecă a naturii și a celorlalte animale, valoare care până recent a fost considerată doar instrumentală.

Workshop-ul propune o dezbatere pe tema respectului pentru natură și mediu, drepturi pentru celelalte animale și obligațiile noastre morale față de ele. Vedem că mișcările de susținere pentru animale au făcut pași foarte mărunți în a reforma sistemul de exploatare al celorlalte animale. Dar ideea centrală, aceea conform căreia este acceptabil din punct de vedere moral să exploatăm animalele, a rămas intactă. De aceea, filosofi sau activiști au încercat să reformuleze teoriile noastre pentru a sublinia contradicția acestui gen de exploatare. Există mai multe posibile puncte de vedere: punctul de vedere welfarist, ecologist sau cel al drepturilor pentru animale. Dezbaterile din această întâlnire se vor focaliza în jurul acestor răspunsuri la cerința de a înceta exploatarea celorlalte animale sau cel puțin de a o realiza în niște parametri foarte preciși.

Workshop-ul va avea loc on-line. Întâlnirea este adresată în primul rând membrilor echipei de cercetare, dar sunt invitați să participe toți colegii interesați de această temă. În vederea participării, îi rog pe cei interesați să mă contacteze prin e-mail pentru a fi înregistrați.

Workshop realizat în cadrul proiectului – Etica şi lumea non-umană.Fundamente etice pentru re-gândirea relaţiei om – natură, GAR-UM-2019-XII-3.1-9

CS III Irina Frasin: irinaada@gmail.com

Post navigation