ICES Gh. Zane

Iasi, T.Codrescu Street, No 2

0040748599819

Irina Frasin

email

irinaada@gmail.com

Obligații morale; Drepturi pentru animale

Workshop, Iași, 19 iunie 2020, ora 16 

În interacțiunea noastră cu celelalte animale suntem determinați de limitele noastre antropocentrice de înțelegere a umanității și a responsabității noastre față de animale, de cadrele conceptuale care definesc socio-economia relației noastre cu tot ceea ce este viu, și de dorința noastră de construi o lume mai bună în singura natură de care dispunem. Realizăm că dezvoltarea noastră continuă în ritm din ce în ce mai alert nu mai poate continua în același mod. Înțelegem că încercarea de a exploata celelalte animale și mediul natural din ce în ce mai eficient și cu un cost din ce în ce mai redus nu este sustenabilă. Însă, mai mult decât atât, începem să descoperim valoarea intrinsecă a naturii și a celorlalte animale, valoare care până recent a fost considerată doar instrumentală.

Workshop-ul propune o dezbatere pe tema respectului pentru natură și mediu, drepturi pentru celelalte animale și obligațiile noastre morale față de ele. Vedem că mișcările de susținere pentru animale au făcut pași foarte mărunți în a reforma sistemul de exploatare al celorlalte animale. Dar ideea centrală, aceea conform căreia este acceptabil din punct de vedere moral să exploatăm animalele, a rămas intactă. De aceea, filosofi sau activiști au încercat să reformuleze teoriile noastre pentru a sublinia contradicția acestui gen de exploatare. Există mai multe posibile puncte de vedere: punctul de vedere welfarist, ecologist sau cel al drepturilor pentru animale. Dezbaterile din această întâlnire se vor focaliza în jurul acestor răspunsuri la cerința de a înceta exploatarea celorlalte animale sau cel puțin de a o realiza în niște parametri foarte preciși.

Workshop-ul va avea loc on-line. Întâlnirea este adresată în primul rând membrilor echipei de cercetare, dar sunt invitați să participe toți colegii interesați de această temă. În vederea participării, îi rog pe cei interesați să mă contacteze prin e-mail pentru a fi înregistrați.

Workshop realizat în cadrul proiectului – Etica şi lumea non-umană.Fundamente etice pentru re-gândirea relaţiei om – natură, GAR-UM-2019-XII-3.1-9

CS III Irina Frasin: irinaada@gmail.com

Foto Credit

Etica şi lumea non-umană. Simpozionul de Antrozoologie, Ediția a III – a

Vă invităm să participaţi la Simpozionul de Antrozoologie, Ediţia III, organizat de Institutul de Cercetări Economice şi Sociale „Gh. Zane” (Academia Română – Filiala Iaşi), în colaborare cu Facultatea de Biologie (Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași), Facultatea de Psihologie şi Ştiințe ale Educaţiei (Universitatea „Babeș-Bolyai”), Facultatea de Medicină Veterinară, (Universitatea Agronomică « Ion Ionescu de la Brad » Iaşi), Rural Developement Research Platform şi Muzeul de Istorie a Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Naţional “Moldova” Iaşi.

Ediţia de anul acesta a Simpozionului îşi propune să investigheze acest subiect, şi anume cum putem depăşi preconcepţiile şi tradiţiile pentru a ajunge la o morală în care toate fiinţele să fie considerate demne de respect, fie că sunt sau nu înzestrate cu raţiune, limbaj sau capacitatea de a adera la comunitatea morală. Astfel putem elabora teorii mai cuprinzătoare / inclusive şi strategii mai eficiente care să ajute la protejarea celorlalte animale de suferinţă şi exploatare.

Simpozionul va avea loc pe 6 – 7 noiembrie 2020, la sediul Institutului de Cercetări Economice şi Sociale „Gh. Zane” din Iaşi. Înscrierile se fac on-line până pe data de 15 mai 2020.

FORMULAR DE ÎNSCRIERE.

Animalele şi societatea / istoria / cultura umană

În data de 28 februarie 2020, a avut loc workshopul Animalele şi societatea / istoria / cultura umană. Animalele există în miturile, legendele şi folclorul popoarelor lumii. Religiile tuturor comunităţilor includ animalele în cosmologiile lor, în credinţe, ritualuri sau în practică. Animalele au fost venerate, au fost considerate tabu, au fost sacrificate sau asociate cu diverse zeităţi sau spirite. Animalele există ca simboluri culturale şi ca metafore lingvistice, iar atunci când dorim să ne gândim la un animal dincolo de ceea ce cultura ne-a învăţat, constatăm că ne aflăm în faţa unui demers dificil. Animalele există ca oglinzi ale gândirii noastre: cu ajutorul lor putem reflecta, discuta şi clasifica fiinţele existente şi pe noi. Dar dincolo de toate acestea animalele există în viaţa noastră de zi cu zi, iar modul în care le vedem şi interacţionăm cu ele este în mare parte bazat pe tradiţiile pe care le moştenim. Astăzi însă începem din ce în ce mai mult sa realizăm faptul că animalele, ca şi noi, sunt fiinţe care doresc să-şi trăiască viaţa fără suferinţă. Dacă, datorită dependenţei masive a societăţii umane de animalele non-umane, acestea au fost tratate pentru mult timp ca simple resurse, animale – maşini, acum etologia cognitivă şi celelalte ştiinte despre animale pun sub semnul întrebării magnitudinea diferenţelor dintre noi. Dezbaterea din cadrul acestui workshop s-au concentrate pe modalităţile în care animalele au fost percepute şi înţelese în diferite societăţi şi culturi.

Workshop organizat in cadrul proiectului “Etica si lumea non-umana. Fundamente etice pentru re-gândirea relaţiei om-natură.”, cod: GAR-UM-2019-XII-3.1-9/15.10.19.

Teoretizarea diferenţei şi re-gândirea relaţiei om-animal. Workshop 20.12. 2019

Convingerea că oamenii sunt superiori celorlalte animale din punct de vedere cognitiv şi moral este fundamentală în sistemele legale şi tipurile de organizare socială cunoscute în lume, legitimând folosirea tuturor celorlalte animale în beneficiul oamenilor. Controlul şi distrugerea vieţilor indivizilor non-umani pentru a servi scopurilor egoiste ale oamenilor sunt susţinute de teorii specisiste alimentate de religiile monoteiste, umanism, teoriile ştiinţifice ce organizează ierarhic fiinţele vii şi sistemele legale fondate pe aceste convingeri.

Treptat, mentalităţile care trasează limite precise între indivizii umani şi cei din alte specii încep să fie înlocuite cu propuneri de estompare a diferenţelor, pentru că astăzi avem din ce în ce mai multe dovezi ştiinţifice că indivizi aparţinând unor specii diverse de animale au vieţi mentale, emoţionale şi sociale bogate şi complexe. Acestă viziune non-antropocentrică a determinat o re-evaluare a relaţiilor pe care oamenii le au cu celelalte specii de animale, bazată pe empatie, compasiune şi convingerea din ce în ce mai evidentă că toate fiinţele sensibile merită consideraţie din punct de vedere moral.

Rolul dezbaterilor din cadrul workshopului este de a explora şi a examina critic istoriile, mentalităţile şi teoriile care au fundamentat actuala perspectivă asupra animalelor, dar şi de a aduce în atenţie noile concepţii ce vizează formarea unor atitudini mai corecte şi mai umane.

Lansare de proiect: Etica și lumea non-umană. Fundamente etice pentru re-gândirea relației om-natură

Academia Română, Filiala Iași anunță lansarea proiectului Etica și lumea non-umană. Fundamente etice pentru re-gândirea relației om-natură,finanțat de Fundația Patrimoniu, Academia Română, în cadrul rundei de finanțare GAR-UM-2019. 

Echipa de implementare a proiectului este formată din Irina Frasin (director de proiect), George Bodi, Codrin Dinu Vasiliu, Ionuţ Bârliba şi Liviu Măgurianu. Proiectul se desfăşoară la Institutul de Cercetări Economice și Sociale „Gh. Zane”, al Academiei Române, Filiala Iași.

Obiectivul proiectului constă în extinderea cunoaşterii disponibile actualmente în România pe o temă de importanţă majoră pentru reflecţia filosofică şi anume relaţia omului cu animalele non-umane şi natura în general.

Proiectul se desfășoară în perioada octombrie 2019 – septembrie 2021 și își propune să cereceteze consecinţele şi impactul modului de înţelegere al lumii – mult – decât – umane în relaţiile nostre cu mediul şi animalele non-umane, dar şi să sublinieze rolul pe care re-gândirea relaţiilor cu celelalte animale îl are în înţelegerea şi re-definirea propriei umanităţi.