ICES Gh. Zane

Iasi, T.Codrescu Street, No 2

0040748599819

Irina Frasin

email

irinaada@gmail.com

Obligații morale; Drepturi pentru animale

Workshop, Iași, 19 iunie 2020, ora 16 

În interacțiunea noastră cu celelalte animale suntem determinați de limitele noastre antropocentrice de înțelegere a umanității și a responsabității noastre față de animale, de cadrele conceptuale care definesc socio-economia relației noastre cu tot ceea ce este viu, și de dorința noastră de construi o lume mai bună în singura natură de care dispunem. Realizăm că dezvoltarea noastră continuă în ritm din ce în ce mai alert nu mai poate continua în același mod. Înțelegem că încercarea de a exploata celelalte animale și mediul natural din ce în ce mai eficient și cu un cost din ce în ce mai redus nu este sustenabilă. Însă, mai mult decât atât, începem să descoperim valoarea intrinsecă a naturii și a celorlalte animale, valoare care până recent a fost considerată doar instrumentală.

Workshop-ul propune o dezbatere pe tema respectului pentru natură și mediu, drepturi pentru celelalte animale și obligațiile noastre morale față de ele. Vedem că mișcările de susținere pentru animale au făcut pași foarte mărunți în a reforma sistemul de exploatare al celorlalte animale. Dar ideea centrală, aceea conform căreia este acceptabil din punct de vedere moral să exploatăm animalele, a rămas intactă. De aceea, filosofi sau activiști au încercat să reformuleze teoriile noastre pentru a sublinia contradicția acestui gen de exploatare. Există mai multe posibile puncte de vedere: punctul de vedere welfarist, ecologist sau cel al drepturilor pentru animale. Dezbaterile din această întâlnire se vor focaliza în jurul acestor răspunsuri la cerința de a înceta exploatarea celorlalte animale sau cel puțin de a o realiza în niște parametri foarte preciși.

Workshop-ul va avea loc on-line. Întâlnirea este adresată în primul rând membrilor echipei de cercetare, dar sunt invitați să participe toți colegii interesați de această temă. În vederea participării, îi rog pe cei interesați să mă contacteze prin e-mail pentru a fi înregistrați.

Workshop realizat în cadrul proiectului – Etica şi lumea non-umană.Fundamente etice pentru re-gândirea relaţiei om – natură, GAR-UM-2019-XII-3.1-9

CS III Irina Frasin: irinaada@gmail.com

Lansare de proiect: Etica și lumea non-umană. Fundamente etice pentru re-gândirea relației om-natură

Academia Română, Filiala Iași anunță lansarea proiectului Etica și lumea non-umană. Fundamente etice pentru re-gândirea relației om-natură,finanțat de Fundația Patrimoniu, Academia Română, în cadrul rundei de finanțare GAR-UM-2019. 

Echipa de implementare a proiectului este formată din Irina Frasin (director de proiect), George Bodi, Codrin Dinu Vasiliu, Ionuţ Bârliba şi Liviu Măgurianu. Proiectul se desfăşoară la Institutul de Cercetări Economice și Sociale „Gh. Zane”, al Academiei Române, Filiala Iași.

Obiectivul proiectului constă în extinderea cunoaşterii disponibile actualmente în România pe o temă de importanţă majoră pentru reflecţia filosofică şi anume relaţia omului cu animalele non-umane şi natura în general.

Proiectul se desfășoară în perioada octombrie 2019 – septembrie 2021 și își propune să cereceteze consecinţele şi impactul modului de înţelegere al lumii – mult – decât – umane în relaţiile nostre cu mediul şi animalele non-umane, dar şi să sublinieze rolul pe care re-gândirea relaţiilor cu celelalte animale îl are în înţelegerea şi re-definirea propriei umanităţi.